Номинации за "Аскеер 2010" в категория Съвременна българска драматургия

Номинации на Фондация “А`Аскеер 2008” “Аскеер” през годините Носители на “Аскеер” за цялостно творчеството Номинации за "Аскеер 2008" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2008" Носители на ''Аскеер 2008" Номинации за "Аскеер 2009" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2009" Носители на ''Аскеер 2009" "Аскеер 2009" - Отзиви в медиите Номинации за "Аскеер 2010" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2010" Носители на ''Аскеер 2010" Номинации за "Аскеер 2011" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2011" Носители на "Аскеер 2011" Номинации за "Аскеер 2012" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2012" Носители на "Аскеер 2012" Номинации за "Аскеер 2013" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2013" Носители на "Аскеер 2013" Номинации за "Аскеер 2014" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2014" Носители на "Аскеер 2014" Номинации за "Аскеер 2015" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2015" Носители на "Аскеер 2015" Номинации за "Аскеер 2016" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2016" Носители на "Аскеер 2016" Номинации на "Аскеер 2017" Носители на "Аскеер 2017" Номинации за "Аскеер 2018" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за "Аскеер 2018" Носители на "Аскеер 2018" Номинации за "Аскеер 2019"

    НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА АСКЕЕР 2010 ЗА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ

 

 

 

 


 

 

08.04.2010 г. от 14.00 часа в клуб „Максим”

Пресконференция

                    Уважаеми журналисти и скъпи колеги,

Още при учредяването – преди шест години – на категорията „Съвременна българска драматургия“ обявихме, че целта й е не толкова да поставя едни текстове пред други, колкото да обърне обществения поглед към тях. Целим да се събере на едно място и да става достъпно това, което е разпръснато по многобройните театрални сцени в страната и извън нея: автентичният авторов текст.

 

И ето, че днес можем да добавим нещо особено скъпо: Като всеки друг театрален и културологичен факт, автентичният драматургичен текст – освен оценяван сам по себе си, анализиран и осмислян в перспективата на изследвани и очертаващи се нови тематични, народопсихологически или изкуствоведски направления и процеси – се оглежда естетически и в своеобразния ”хипертекст”, създаван вече две десетилетия в общо 15 категории от Наградите „Аскеер”.

 

Не е случаен и фактът, че сред първите лауреати на Голямата награда „Аскеер за цялостен принос в развитието на театралното изкуство” са майсторите на драматургичната словесност Йордан Радичков (1996) и Валери Петров (1997), а удостоен с първата Специална награда „Аскеер” е драматургът Станислав Стратиев, за пиесата „От другата страна”, в далечната 1993 г.

 

75 са оценените от драматургичното жури на Фондация „А`Аскеер” пиеси от създаването му. 11 от тях бяха представени за „Аскеер 2010”, след състоялата се премиера на заглавието на професионална сцена в периода от 1 април 2009 г. до 31 март 2010 г. Академията приема за валиден текста, изпратен от автора в писмен вид, а не сценичния вариант, по който той е представен пред публика, защото присъщо за спектакловата реализация е да деконструира и реконструира първообраза безгранично.

„Почитаеми съработници из полетата на словото!...” Така започваше последният, изповеден предговор на Вера Мутафчиева към третия том на Библиотека „Аскеер" (2007) – тя носеше благородството в себе си. Тя, като един от учредителите на Журито за съвременна българска драматургия и като своеобразен посланик на мъдростта, бе прозряла, че диалогът е не само драматургичен похват, а форма на съприсъствие, съпреживяване и съусъваршенстване. Най-големите са най-щедри. И най-непрежалими!

 

През 2010 г. Журито, изградено от забележителни културолози, режисьори, писатели драматурзи и театроведи, определящо номинираните пиеси и присъждащо на 23 май наградата „Аскеер”, е в състав:

проф. дфн Богдан Богданов, проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова

Димитър Гочев, проф. Иван Добчев, проф. Младен Киселов

Боян Папазов, Елин Рахнев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, проф. дфн Кирил Топалов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доц. Пламен Дойнов, Рада Москова, Стефан Цанев, Теодора Димова, доц. Юрий Дачев, Яна Добрева,

Димитър Чернев, доц. Калина Стефанова, Красимира Филипова, Никола Вандов

В гласуването не участват членове на Журито, които си оспорват отличието. Тази година това е драматургът Георги Господинов.

 

На номиниране според Правилника на Академия “Аскеер” подлежаха следните пиеси:

 

1. „STEFAN!” от Анна Петрова

(Театър „Българан” – Варна, постановка Невена Митева, 19 май 2009)

2.Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов

(Малък градски театър „Зад канала”, постановка Маргарита Младенова, 9 януари 2010)

3. „Откат” от Захари Карабашлиев

(Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, постановка Десислава Боева, 4 ноември 2009)

4. „Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова

(Театрален колеж „Любен Гройс”, НДК, постановка Елена Баева, 26 януари 2010)

5. „Първата жена” от Ивайло Андонов

(Център за култура и дебат „Червената къща” – София, постановка Катерина Христова, 11 февруари 2010)

6.Христос и Магдалена” от Кева Апостолова

(Театър „Оувърграунд” – Ню Йорк, САЩ, постановка Антония Катранджиева, 28 май 2009)

7. „Трилър” от Любомир Пеевски

(Драматичен театър „Йордан Йовков” – Добрич, постановка Петър Радевски, 29 май 2009)

8. „Убийте тази жена!” от Майя Праматарова

(Театър „Уан уей” – Бостън, САЩ, постановка Майя Праматарова, 25 октомври 2009)

9. „Живите от мъртвата махала” от Петър Анастасов

(Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” – Пловдив, постановка Николай Ламбрев - Михайловски, 11 септември 2009)

10.Малката кибритопродавачка” от Светозар Георгиев

(Театрална работилница „Сфумато”, постановка Ида Даниел, 8 февруари 2010)

11. „Приятнострашно” от Яна Борисова

(Театър 199 „Валентин Стойчев“, постановка Галин Стоев, 7 ноември 2009)

Комисията по преброяване на гласовете от тайното гласуване в състав:

Председател: проф. дфн Георги Каприев

Членове:                        1 . Митко Новков

2. Никола Вандов

3. Теодора Димова

4. Милен Миланов

обяви следните

 

номинации в категория Съвременна българска драматургия АСКЕЕР 2010:

 

1.Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов

2. „Откат” от Захари Карабашлиев

3. „Приятнострашно” от Яна Борисова

 

И през 2010 г. фондацията подготвя публикуването на поредната книга от

Библиотека за Съвременна българска драматургия „Аскеер”, учредена през 2005 г. по идея на проф. дфн Георги Каприев. Отделните томове съдържат преди всичко трите номинирани пиеси, но и студии, дело на именити творчески личности от състава на Журито, оценяващи драматургичната продукция на отминалия театрален сезон за целите на нейното естетическо усвояване, в контекста на българския и европейския културен и исторически процес. Тези изследователски текстове поддържат връзка с богатия справочен блок, представящ летописа на наградните категории „Аскеер”, и са несъмнено уникален, авангарден принос в областта на академичното проучване, описване и класифициране на уловените явления, очертаващите се тенденции или разнообразието на идейни виждания в развитието на съвременната българска драматургия и театрално изкуство. На 23 май, на Галаспектакъла АСКЕЕР 2010, шестият том от Библиотеката ще има своята премиера на сцената на Театър „Българска армия”.

 

И тази година Генерален спонсор на наградите “Аскеер” е Овергаз – компанията с най-красноречивите и ярки меценатски жестове в областта на културата и образованието. AES-ЗС Марица Изток 1 – най-големият чуждестранен инвеститор в България, от тази година е наш спомоществовател, а ЕВРОШАНС – компания на ЕВРОБЕТ, за втора поредна година е наш основен спонсор, с което доказва своята съпричастност към духовността и театъра. За пета поредна година Столична община подкрепя наградите „Аскеер”. Продължава плодотворното сътрудничество и с Национален фонд „Култура”.

 

На всички тях благодарим за безценната подкрепа от името на театралната общност.

Благодарим и на Българската национална телевизия за двайсетгодишното коректно, забележително партньорство. Приветстваме и благодарим за медийното партньорство на Българското национално радио.

„Аскеер 2010” е под почетния патронаж на министъра на културата чл.-кор. проф. Вежди Рашидов и на министъра на отбраната Аню Ангелов.

                            Милен Миланов

                            Председател

                            на Академия “Аскеер”

 

 
Представяме ви
Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители не се допускат. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори