"Аскеер 2009" - Отзиви в медиите

Номинации на Фондация “А`Аскеер 2008” “Аскеер” през годините Носители на “Аскеер” за цялостно творчеството Номинации за "Аскеер 2008" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2008" Носители на ''Аскеер 2008" Номинации за "Аскеер 2009" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2009" Носители на ''Аскеер 2009" "Аскеер 2009" - Отзиви в медиите Номинации за "Аскеер 2010" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2010" Носители на ''Аскеер 2010" Номинации за "Аскеер 2011" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2011" Носители на "Аскеер 2011" Номинации за "Аскеер 2012" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2012" Носители на "Аскеер 2012" Номинации за "Аскеер 2013" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2013" Носители на "Аскеер 2013" Номинации за "Аскеер 2014" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2014" Носители на "Аскеер 2014" Номинации за "Аскеер 2015" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2015" Носители на "Аскеер 2015" Номинации за "Аскеер 2016" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за"Аскеер 2016" Носители на "Аскеер 2016" Номинации на "Аскеер 2017" Носители на "Аскеер 2017" Номинации за "Аскеер 2018" в категория Съвременна българска драматургия Номинации за "Аскеер 2018" Носители на "Аскеер 2018" Номинации за "Аскеер 2019"
БТВ,

"Тази сутрин",

16.04.2009 г.

http://www.youtube.com/watch?v=-CD2r2eFkWc

http://www.youtube.com/watch?v=pa6uwKiOUo0

 


 

БНТ1,

"По света и у нас",

15.04.2009 г.

http://www.youtube.com/watch?v=qvRfoFWc_s4

 


 

ТВ ЕВРОПА,

"Новини",

15.04.2009 г.

http://www.youtube.com/watch?v=VsIqiJjCeA4

 


 

 

ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК,

Брой 13, 8-14.04.2009 г., стр. 1-2:

 

 

 

Номинации АСКЕЕР 2009

в категория Съвременна

българска драматургия

 

 

За пети път в деветнайсетгодишната си история Академия „Аскеер” откри

процедурата за присъждане на награда „Аскеер” в категорията „Съвременна българска драматургия”. На 4 април журито след тайно гласуване обяви следните номинации (по азбучен ред на имената на авторите):

 

 

1. "Декикатно нещо е душата" от Димитър Динев

2. "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев

3. "Тихи невидими хора" от Яна Борисова

 

На 23 май 2009 г. една от тези пиеси ще бъде отличена с най-престижната награда за българска драматургия, а трите заедно ще бъдат отпечатани в петата книга от поредицата Библиотека за Съвременна българска драматургия Аскеер.

 

 

Тази година журито отбеляза двойния спад на първи постановки на нови български пиеси, в сравнение с предишни години и особено миналата, когато реализираните на сцена текстове бяха 15. Това се вписва в общатата тенденция за намаляване броя на заглавията от български драматурзи, поставени в нашите театри. В същото време се разширява присъствието на нови автори, трайно живеещи зад граница, за които се спори дали да бъдат определени като „драматурзи емигранти” или просто като български автори в чужбина. Две от номинираните заглавия (на Д. Динев и З. Карабашлиев) принадлежат именно на този кръг.

Драматургичният „Аскеер” през 2009 г. очевидно е на път да постигне поне три неща. Първо, трупа все по-видима и все по-авторитетна традиция. Второ, разширява границите на българската драматургия (литература и култура) в отвъдевропейски езикови територии, без да се обръща наоколо от страх за собствената си идентичност. И трето, поставя на изпитания умението на собственото си жури да мисли своите решения като част от конкретна мисия. Защото точно това прави драматургичният „Аскеер” – без да ни води за носа, опитва се да ни накара да погледнем по-далече от собствения си нос. Казано геокултурно, отвежда ни отвъд мъченичски вирнатия български нос Калиакра, но и отвъд умислено провесения европейски нос Гибралтар – в една позиция и Тук, и Там, встрастена и дистанцирана, въвлечена и критическа, обичаща и умна най-сетна.

ЛВ

 


 

ВЕСТНИК "КУЛТУРА"

Брой 14 (2542), година LIII, 10 април 2009 г., стр. 2

 

Номинациите за драматургия на Аскеер.

Пета поредна година Фондация "Академия Аскеер" продължава да извършва дейност, от която държавата до голяма степен е абдикирала. Със създаването на категорията "Съвременна българска драматургия" в най-големите театрални награди у нас, с издаването на номинираните пиеси в спретнати томчета, с вниманието, дори с полемиките, които предизвиква в пресата и обществеността ни, съзтезанието за драматургичния "Аскеер" изиграва немалка роля в дебата за нашия театър и литература. По дефиниця за "Аскеер" се състезават пиеси, имали своята първа премиера на професионална сцена в периода от 1.4.2008 г. до 31.3.2009 г. Те са журират от постоянно жури, съставено от изтъкнати културолози, режисьори, драматурзи и театроведи. В него се четат имената на акад. Вера Мутафчиева, проф. Ивайло Знеполски, проф. Богдан Богданов, проф. Георги Каприев, доц. Георги Лозанов, Иван Теофилов, проф. Иван Добчев, Младен Киселов, Димитър Гочев, Боян Папазов, Георги Господинов, проф. Кирил Топалов, Иван Кулеков, Пламен Дойнов, Рада Москова, Стефан Цанев и др.

Тази година бяха рагледани осем творби. Трите, номинирани в категорията "Съвременна българска драматургия" за наградата "Аскеер 2009", са следните: "Деликатно нещо е душата" от Димитър Динев; "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев; "Тихи невидими хора" от Яна Борисова.

Кой от тримата автори ще спечели "Аскеер 2009", ще стане ясно на 23 май т.г. на Галаспектакъла "Аскеер 2009" в Театър "Българска Армия", който ще е и премиерата на петият том от поредицата "Библиотека за съвременна българска драматургия "Аскеер", който ще включва трите номинирани пиеси и различни приложения.

И тази година Генерален спонсор на наградите "Аскеер" е "Овергаз". Традиционен основен спонсор е Инвестбанк. За четвърта поредна година Столична община подкрепя наградите "Аскеер". Продължава плодотворното сътрудничество с Национален фонд "Култура". Медиини партньори са БНТ и БНР. "Аскеер 2009" ще е под почетния патронаж на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на министъра на отбраната Николай Цонев. На номинираните честито!

 К
Представяме ви
Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители не се допускат. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори