Премиера на ""Тайната вечеря на Дякона Левски" - 18, 19, 20 април.

12 Април 2016 г.
ПРЕМИЕРА 18, 19, 20 април 2016г.

ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ
от Стефан Цанев
НАРОДЕ  ? ? ? ?

Постановка и сценография Асен Шопов (гост)

„Тази вечер ще се опитаме да изиграем най-трудната си роля – ролята на СЪЗАКЛЯТНИЦИ. Съзаклятници в името на святото дело на АПОСТОЛА на свободата. До днес никой не е успял, едва ли ще успеем и ние. Защото всеки от нас, всеки от вас, всеки българин носи този човек в себе си, и каквото и да ви покажем, вие ще викате: НЕ, НЕ Е ТОВА!... А кой е той всъщност? Няма по-известна и същевременно по-неизвестна фигура в нашата история. Не, това не е словесен парадокс. Защото наистина – какво знаем за ЛЕВСКИ?”
С тези думи започва новото заглавие в афиша на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” - пиесата на Стефан Цанев „ ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ”. Построена на принципа „театър в театъра”, тя ни среща с любими актьори от военният театър, изправени пред непосилната задача да се превъплътят в роли на ЛИЧНОСТИ-ЛЕГЕНДИ от българската история, да изрекат светите думи на клетвата, която са полагали с ръка на Евангелието, камата и револвера.
 „ЗАКЛЕВАМ се в Евангелието, в честта си и в отечеството си, пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че от всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб.
ЗАКЛЕВАМ се и обещавам, че полагам за святата тази цел живот и имот.
ЗАКЛЕВАМ се и обещавам безусловна покорност на законите и на заповедта на съзаклятния ТАЕН ЦЕНТРАЛЕН БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ да пазя мълчание и тайност на делата.А в противен случай, ако бъда предател или престъпник, съгласявам се да бъда прободен от оръжието на това съзаклятие, което има длъжност да ме брани, а и право – да ме съди.
ЗАКЛЕХ СЕ!“
На сцената ще оживеят образите на Левски и Ботев, Матей Миткалото и Панайот Хитов, Димитър Общи, Наталия Каравелова, майката на Апостола, свидетели от съдебния процес срещу ЛЕВСКИ.
Действието ще се разиграе една единствена нощ, нощта преди обесването. Нощ, изпълнена с драматизма на всички въпроси, подозрения и терзания, обвинения и признания. Нощ, в която Дяконът ще изповядва сам себе си, а зрителят ще се опита да намери отговор на стряскащите и до днес въпроси за предателството, за идеалите, за цената на свободата.

В това театрално разиграване участват по реда на тяхната поява на сцената:
  • Веселин Калановски-гост, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Милен Миланов,
  • Антоанета Добрева-НЕТИ, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева,
  • Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов.



Представяме ви
Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори