Световен театър в София 2021

21 Юни 2021 г.
Предстои 15-ото издание на платформата Световен театър в София
 
След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови спектакли от международната сцена.  В своето юбилейно издание Световен театър в София 2021 представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания на сцените на Театър „Българска армия”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, ДНК – Национален дворец на културата. Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в рамките на проекта NT Live, представящ най-доброто от британската сцена на кино екран, и  заглавия от програмата на Stage Russia.  
 
Началото на платформата тази година се поставя с с постановката на „Тартюф” на 3 юли, от 19:00 часа в Театър „Българска армия” на Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица. Това е последният спектакъл на една най-ярките фигури на съвременната балканската сцена, чийто житейски път преждевременно прекъсва през 2020 г. Роден през 1987 г. в Босна и Херцеговина, младият режисьор привлича вниманието на публиката още с първите си спектакли, поставени в различни театри в Сърбия, Хърватска и Словения.  Неговата оригинална авторска версия върху класическата комедия на Молиер му носи национални театрални награди и през 2019 г. попада в селекцията на фестивала БИТЕФ, където печели и наградата на публиката. Игор Вук Торбица надгражда класическата пиеса като използва заложени в нея мотиви, типажи и ситуации и интерпретира тяхното проявление в съвременността.
 
ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, и неговата програма „Мигриращото тяло“ ще бъде домакин на „Зловещата долина” на 4 и 5 юли, спектакъл на „Римини Протокол (Щефан Кеги).
В тази копродукция между известната немска театрална компания и един от водещите театри в Германия – „Мюнхнер Камершпиле“, човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на писателя Томас Мелле, той представя моноспектакъл, който води зрителите до „зловещата долина“. Това понятие, е въведено от японски професор по роботика в началото на 1970-те години. То обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. Те изглеждат почти като хора, но това разтваря една особена и изпълнена с несигурност зона на преживяване.
„Зловещата долина“ задава въпроси като какво се случва, когато копието заеме мястото на оригинала? Той опознава ли се по-добре посредством своя двойник? Спектакълът начертава нови посоки в развитието на съвременния театър и е хит по международните сцени.
 
На 7 юли от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов” е началото на танцовото събитие част от тазгодишната платформа Световен театър в София. „Фламенко: възраждане“ е продукция на прочутата компания Фламенко Балет Барселона.  Давид Гутиерес, изпълнителят на танцовият спектакъл,  е признат за един от новаторите в света на фламенкото днес. Той основава Фламенко Балет Барселона през 2017 г. като международна компания, която се стреми да популяризира наследството на испанския танц и да го продължава в съвременността в диалог с други форми. Неизчерпаемата енергия и изключителното изпълнение на Гутиерес и неговите танцьори завладяват зрителите по цял свят. 
Динамичният спектакъл съчетава страстно испанско фламенко с джаз и съвременен танц на фона на спираща дъха музика на живо. Умелото преплитане на цветове, ритъм, енергично изпълнение и символни значения превръщат „Фламенко: възраждане“ в произведение на изкуството.
 
Един от големите акценти тази година е филмираният спектакъл „Сирано дьо Бержерак“ с участието на Джеймс Макавой на 6 юли и 13 юли в Дом на киното, част от платформата NT Live. Постановката на Джейми Лойд е по осъвременената адаптация на пиесата на Едмон Ростан, дело на един от водещите британски драматурзи Мартин Кримп. В нея екипът се стреми да изведе същността на пиесата в динамичен спектакъл, в който микрофоните, бийтбокс ритмите и рап поезията заменят мечовете в сцените с дуели и битки.  Спектакълът е с награда „Оливие“ за най-добра съвременна адаптация и номинация за най-добър актьор (Джеймс Макавой) и за режисура (Джейми Лойд).
 
Написана в размирните времена в Русия през 1905 г., комедията с драматични нюанси „Деца на слънцето“ от Максим Горки представя едно малко общество, което не успява да усети случващото се в реалността около него. За трети път платформата Световен театър в София представя спектакъл на един от най-интересните и признати из цяла Европа руски режисьори днес – Тимофей Кулябин. В неговия сценичен прочит пиесата е осъвременена и фокусирана върху взаимодействието между персонажите. Как се получава така, че разсъждавайки върху отношенията си, културата и вселената, те не усещат, че светът им го грози опасност? „Деца на слънцето“ има 7 номинации за националната театрална награда на Русия „Златна маска“ – за най-добро камерно представление, за режисура, сценография и четири актьорски изпълнения. Единствената прожекция на „Деца на слънцето” е в Дом на киното на 20 юли.
 
На 21 юли отново в Дом на киното е прожекцията на документалния филм „Станиславски. Страст за живот“  на  режисьорката Юлия Бобкова. Той проучва работния процес върху ролята, изграден от руския актьор, театрален режисьор и педагог Константин Станиславски.  Създадена в началото на 20. век, неговата система за актьорска игра става изключително влиятелна театрална методология, която се ползва по цял свят и до днес. Едни от най-ярките режисьори в съвременния руски театър – като Кирил Серебренников, Юрий Бутусов, Марина Брусникина и Лев Додин, както и британските театрални творци Деклан Донелан и Кейти Мичъл изразяват своето неизчерпаемо възхищение от Станиславски.
 
 
Всички спектакли са с превод на български eзик.
 
Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините:
Следете  програмата на Световен театър в София акценти в нашите редовни бюлетини ТУК.
 
--
„Световен театър в София“ се провежда с подкрепата на Столична община. Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата,  Сдружение „Антракт“, Гьоте-институт в България и Институт Сервантес в София.
--
За повече информация:
http://viafest.org/sofia
Facebook: „Световен театър в София”
http://worldtheatreinsofia.wordpress.com/Представяме ви
Програма
ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
27 Октомври (Сряда)
27 Октомври (Сряда)
28 Октомври (Четвъртък)
29 Октомври (Петък)
19.00 ч. "Албена"
30 Октомври (Събота)
30 Октомври (Събота)
01 Ноември (Понеделник)
02 Ноември (Вторник)
02 Ноември (Вторник)


Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители не се допускат. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори