Среща сред цъфналите праскови - Гостува Китай

Гледайте постановката "Среща сред цъфналите праскови - Гостува Китай"

Автор: Мън Чъншун


Шанхайска трупа за операта Кунцю – Китай
СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ
Генерален продуцент: Гу Хаохао
Изпълнителен продуцент: Джан Юнлян
Продуцент: Ян Лей, Фън Юендзюн, У Пън
Автор: Мън Чъншун (Династия Мин)
Адаптация: Уан Юеянг
Режисьор: Ю Мануън
Артистичен директор: Юе Мейти
Музикален аранжимент: Сун Дзиен'ан
Сценография: Ни Фан
Светлинен дизайн: Чън Сяодун
Костюми: Су Дзъхан
Стилист: Фан И'ли
Аранжимент перкусии: Уан И'фан
Технически ръководител: Дин Юн
Участват: Ху Уейли, Юен Д

Времетраене: 65 мин.
На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно. Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера. Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения. Сред знаковите ѝ постановки са „Павилионът на божурите“, „Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.
 
На китайски език със субтитри на български и английски.

Гостуването на спектакъла се осъществява в сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в Република България
във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически отношения
между двете страни.

 
Събитието е част от платформа СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ, част от Културния календар на Столична община за 2024 г.

 

Купи билети
Представяме ви
Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори