Красимир Спасов

Дата на раждане:
Дата на раждане: 26.07.1941
Роден в гр. Варна. Завършва висше театрално образование през 1966 г. в София, специалност театрална режисура. Работил като режисьор в драматичните театри в градовете Варна, Русе и Бургас, а в столицата в Сатиричния театър, Театър “Сълза и смях”, Народен театър “Иван Вазов”и театър “Българска армия”.

Работа в театъра
Осъществил е над 100 постановки на пиеси от български, руски, западноевропейски и американски автори, между които: “Дон Жуан или любовта към геометрията” от М.Фриш, “Обърни се с гняв назад” от Дж. Осбърн, “Стъклената менажерия” и “Трамвай Желание” от Т.Уилиямс, “Заровеното дете” и “Истинският запад” от С.Шепард, “Американски бизон” от Д.Мамет, “Полет над кукувиче гнездо”от К.Киси, “Любовникът” и “Лека болка” от Х.Пинтър, “Танго” и “Стриптийз” от Сл.Мрожек, “Двама на люлката” от У.Гибсън, “Мъртвешки танц” от А.Стринберг, “Хеда Габлер” от Х.Ибсен, “Антол”от А.Шницлер, “Престъпление и наказание” по Достоевски, “Последните” и “Васа Железнова” от М. Горки, “Вуйчо Ваньо” и “Чайка” от А.П.Чехов, “Нощта на трибадите” от П. Енквист, “Емиля Галоти” от Г.Лесинг, “Веселите Унидзорки ”, “Много шум за нищо” от У.Шекспир, “Мяра за мяра” в театър София, "Игра на любовта и случая" от Пиер Мариво, Театър "Българска армия"

Работа в киното
Заснел е два игрални филма: “Забравете този случай”, получил наградата на кинокритиката и награда за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 г. ; “О, Господи къде си?” - 1991 г. И двата филма са откупени и прожектирани зад граница, а вторият е представян в извънконкурсната програма на Берлианале.

Театрални постановки в чужбина
1977 г - Театър на Ленинския комсомол, Петербург, Русия - “Краят остава за вас” от Георги Данаилов;
1980 г - Театър “Естудио”, Хавана, Куба - “Сако от велур” от Станислав Стратиев;
1997 г. - Драматичен театър Битоля, Македония - “Стъклената менажерия”
1999 г. - Битоля, Македония - “Васа Железнова - 1910” - М.Горки;
2001 г. - Битоля, Македония - “Развратникът” от Е.Е.Шмит
Гостроли на негови спектакли
В Полша: Торун, Бидгошч, Варшава; Латвия - Рига; Русия -Москва, Петербург; Украйна - Киев; Германия - Берлин, Лайпциг.

Преподавателска дейност
Преподавател по режисура и ръководител на клас режисьори в Националната академия за театрално и филмово изкуство - София със степен професор.
Красимир Спасов е носител на много награди от Национални театрални фестивали, носител на награда за режисура на Съюза на артистите в България, награда “Аскеер” и др.
През Януари 1996 г. е гостувал в Стокхолм, Швеция, като участник в програмата на Шведския културен институт за гостуване на режисьори от различни страни по света.
 

Представяме ви


Програма за месеца

16 Септември (Понеделник)
19.00 ч.
Верига от думи - Гостува ДКТ-Хасково
17 Септември (Вторник)
19.00 ч.
"Арсеник и стари дантели"
18 Септември (Сряда)
19.00 ч.
"Черна комедия"
18 Септември (Сряда)
19.30 ч.
"Една нощ с теб" камерна сцена "Миракъл"


Уважаеми зрители, всички представления на Голяма сцена на Театър "Българска армия" са с начален час 19.00 ч.
Представленията на Камерна Сцена "Миракъл" и Сцена-клуб "Маским" са от 19.30 ч. При изключение, ще бъдете своевременно
информирани на нашата web страница.


Отговори и спечели билет за двама!

Малък Лексикон!
Прочети и ако искаш - отговори...

Партньори