"Арсеник и стари дантели"

Гледайте постановката ""Арсеник и стари дантели""

19 Юни Сряда| 19.00 часа Голяма сцена
Автор: Джоузеф Кесълринг
Режисьор: Борислав Чакринов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Участват: Гергана Данданова, Радосвета Василева, Асен Кобиларов, Тигран Торосян, Милен Миланов, Веселин Ранков, Мирослав Пашов, Луизабел Николова, Евелин Костова, Ели Колева, Симеон Дамянов, Александър Дойнов, Йордан Алексиев, Калин Иванов, Пламен Добрев


      Сюжетът на комедията „Арсеник и стари дантели” ни среща с известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър. Той не може да устои на чара на красивата Илейн, както и на досадата да я изпраща всяка вечер и й предлага брак. Но... до насладата на медения месец така и не се стига.
      Причината се оказва доста неочаквано откритие.
      В старата ракла, в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп.
  Обясненията на лелите му го докарват до пълно отчаяние. Оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята да „облекчат  живота им”, Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното Бъзово вино, но... придружено с лъжичка арсеник, половин лъжичка стрихнин и щипка цианит. Труповете закопавали в мазето, където в този момент Теди - брат на Мортимър „копаел поредния шлюз на Панамския канал”. Фактът, че той смята себе си за президента Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумния им трети брат - Джонатан, който има явни маниакални наклонности.
      И когато към тези обстоятелства прибавим, че Брустър и годеницата му живеят в съседни къщи, разделени от едно... гробище, ще си представите докъде стига криминалната пародия, която вече 77 години не слиза от световните сцени. 

 
 
ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА КОМЕДИЯТА
      През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. Намирам, че днес да се делят жанровете на „ниски” и „високи”,  е най-малкото смешно. А ако беше вярно, то Комедията не би родила едни от най-великите артисти на нащето време – Чарли Чаплин, Луи дьо Финес, Калоянчев... Просто има добър и лош театър, независимо от драматургичната му основа.
      През своята некратка театрална кариера съм поставил много спектакли от различни жанрове и убедено мога да кажа, че Комедията създава за артиста много повече професионални перипетии за преодоляване.
      Бих могъл да изредя още много аргументи в тази посока, но някъде бях чел, че краткостта е белег на таланта.
      Пиесата „Арсеник и стари дантели” отдавна се е превърнала в това, което наричаме „класика в жанра”. Написана като пародия на „сериозния” театър, повлияна от Юджин О’Нийл, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, с единствената задача – да забавлява.
Изпълнена от бляскавата трупа на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, твърдо вярвям, че „Арсеник и стари дантели” ще се превърне в едно изискано забавление.
      Приятно гледане!
                                                                                                               Борислав ЧАКРИНОВ
 

Купи билети




Представяме ви
Програма
ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
19 Април (Петък)
20 Април (Събота)
23 Април (Вторник)
19.00 ч. "Племе"
24 Април (Сряда)
24 Април (Сряда)
25 Април (Четвъртък)
25 Април (Четвъртък)
26 Април (Петък)
26 Април (Петък)


Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори