Хъшове - гостува МДТ В. Търново

Гледайте постановката "Хъшове - гостува МДТ В. Търново"

Автор: Иван Вазов


ХЪШОВЕ
от Иван Вазов
спектакъл в чест на 125 години от рождението на актьора Константин Кисимов
 

Режисьор: Бойко Илиев
Сценография и костюми: Лидия Къркеланова
Участват: Милен Иванов, Иван Митев, Детелин Кандев, Стоян Борисов, Боян Фърцов, Виктор Терзийски, Кирил Милушев, Стефан Методиев, Лиляна Иванова, Стефка Златкова, Никол Бойчева
 
Актьорът Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. в старата столица. „Хъшове” е любимата му пиеса, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той пресъздава на театралната сцена. През 1919 г. великият артист изпълнява за първи път монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена.
«В този спектакъл искам на сцената да се появят герои, които истински жадуват за нормално и свободно човешко съществуване, базирано на ценности, а не на клишета, които ни предлага днес световният политически театър. За мен е важно днешните българи да знаят и да помнят, че наистина е имало хора, които са били готови да жертват живота си в името на родината, тъй като всички тези ценности като че ли загубиха своята същност в днешния глобален свят. Прототипите на героите са реални хора, дори Никола Странджата е търновец. Ние носим ДКТ-то на онези поколения преди нас, които с радост са отивали да се хвърлят в бездната в името на потъпканите в момента думички като идеал, чест, патриотизъм“, споделя режисьорът Бойко Илиев.
 

Купи билети
Представяме ви
Програма
ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
10 Декември (Неделя)
11 Декември (Понеделник)
12 Декември (Вторник)
12 Декември (Вторник)
13 Декември (Сряда)
19.00 ч. "64"
13 Декември (Сряда)
14 Декември (Четвъртък)
15 Декември (Петък)
15 Декември (Петък)
16 Декември (Събота)
16 Декември (Събота)
17 Декември (Неделя)
17 Декември (Неделя)


Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори