2008 Номинации на "Аскеер"

Награда за постижения в театралното изкуство "Аскеер" Носители на “Аскеер” за цялостно творчество (1991-2023) 1991 Носители на "Аскеер" 1992 Носители на "Аскеер" 1993 Носители на "Аскеер" 1994 Носители на "Аскеер" 1995 Носители на "Аскеер" 1996 Носители на "Аскеер" 1997 Носители на "Аскеер" 1998 Носители на "Аскеер" 1999 Носители на "Аскеер" 2000 Носители на "Аскеер" 2001 Носители на "Аскеер" 2002 Носители на "Аскеер" 2003 Носители на "Аскеер" 2004 Носители на "Аскеер" 2005 Носители на "Аскеер" 2006 Носители на "Аскеер" 2007 Носители на "Аскеер" 2008 Номинации на "Аскеер" 2008 Носители на ''Аскеер" 2009 Номинации за "Аскеер" 2009 Носители на ''Аскеер" 2010 Номинации за "Аскеер" 2010 Носители на ''Аскеер" 2011 Номинации за "Аскеер" 2011 Носители на "Аскеер" 2012 Номинации за "Аскеер" 2012 Носители на "Аскеер" 2013 Номинации за "Аскеер" 2013 Носители на "Аскеер" 2014 Номинации за "Аскеер" 2014 Носители на "Аскеер" 2015 Номинации за "Аскеер" 2015 Носители на "Аскеер" 2016 Номинации за "Аскеер" 2016 Носители на "Аскеер" 2017 Номинации на "Аскеер" 2017 Носители на "Аскеер" 2018 Номинации за "Аскеер" 2018 Носители на "Аскеер" 2019 Номинации за "Аскеер" 2019 Носители на "Аскеер" 2021 Номинации за "Аскеер" 2021 Носители на "Аскеер" 2022 Номинации за "Аскеер" 2022 Носители на "Аскеер" 2023 Номинации за "Аскеер" 2023 Носители на "Аскеер"

ФОНДАЦИЯ “А`АСКЕЕР”

 

Уважаеми журналисти, скъпи гости, колеги,

 

       Традицията, която ни събира в навечерието на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, ще продължи за осемайсети пореден път. На 23 май в Театър „Българска армия” фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство.

       Тези награди са нашият знак на уважение и съпричастност към творческото дело  на  колегите през изминалия театрален сезон. Съчетаният естетически възглед, открояващ различните театрални постижения в 11 наградни категории, принадлежи на актьорите, режисьорите, сценографите, драматурзите и театроведите от академия „Аскеер”. Той е израз на възприетия от нас осъзнат вътрешноприсъщ, артистичен подход при оценяването на фактите от тази сфера на културата.

       Както вече добре знаете, в своята 12-а наградна категория, академията  поставя в полезрението на открояващо внимание съвременната българска драматургия. На 4 април нарочното жури, съставено аналогичен принцип – от „хора на перото”, обяви  тазгодишните номинации за драматургия, станали широко известни.   

       Благодарим ви, че чрез средствата на медиите, които представлявате, способствате за популяризиране на театралното изкуство, словесност и култура и подкрепяте нашата кауза.

     

 Вече можем да съобщим носителя на Голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство: тя се присъжда на нашия любим колега, легендарния композитор Кирил Дончев.

Ако отворите театралната енциклопедия, ще откриете, че уважаваният и обичан в съсловието ни композитор Кирил Дончев всъщност е излязъл от Българска държавна консерватория със специалност „цугтромбон”. Връщайки се в родния си град Бургас като диригент на духов оркестър, той свързва съдбата си с театъра, като пише музиката за спектакъла на Леон Даниел „Сизиф и смъртта” от Робер Мерл.

Връзката е наистина съдбовна. Още същата 1962 година двамата работят вече за Военния театър в София. От 64 спектакъла, за които Кирил Дончев е писал музика в този театър, 30 са на режисьора Леон Даниел – един от режисьорите, чиито спектакли даваха тон за възхвала и за остра полемика, оставайки запечатани в съкровищницата на най-новата история на българския театър.

Колкото и значителна да е работата на Кирил Дончев за ТБА, трябва да признаем, че тя представлява само част от създаденото от него: музицирал е над 300 представления  за всички  театри в страната, близо 80 игрални и 30 документални филма.

Музиката като че ли сама идва при него. „Как точно става – не мога да кажа – споделя той. –  Сигурно някой, по някое време, отнякъде е поставял ръка на рамото ми и аз съм пишел –  къде по-добре, къде по-зле.” Не вярвайте на такова идеалистично обяснение. Кирил Дончев е изключително дисциплиниран работохолик с всестранни интереси и познания. Води го убеждението, че „за да си театрален и филмов композитор, трябва да умееш да работиш с различни стилове и похвати, от Бах до съвременна попмузика, от джаза до духовата музика, от народната музика през чалгата, защото не се знае какво ще му предложи материалът. Прилича на всеядност,  но не е, това е тип универсализъм.”

Сърдечно му честитим наградата!

 

За щастие, и през този сезон съревнованието за номинации е между високо достойни кандидати, избрани от над 100 спектакъла от цялата страна.

 

НОМИНАЦИИ ЗА АСКЕЕР 2008

 

I. ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

1. Стоян Алексиев за ролята на граф Шабелски в „Иванов” от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”

2. Цветан Алексиев за ролята на Сольоний в „Три сестри” от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян, Младежки театър „Николай Бинев”

3. Юрий Ангелов за ролята на Дукът на Милано в „Двамата веронци” от Уилям Шекспир, постановка Борислав Чакринов, Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас


 

II. ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

1. Вяра Коларова за ролята на Лорд в „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир, режисьор Мариус Куркински, Сатиричен театър „Алеко Константинов”

2. Жорета Николова за ролята на Бабакина в „Иванов” от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”

3. Снежина Петрова за ролята на Дагни Юел в „Стриндберг в Дамаск” от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”


III. ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА

1. Елена Димитрова за ролята на Арма в „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

2. Тигран Торосян за ролята на Алхонон в „Тайбеле и нейният демон” от Исаак Башевис Сингер и Ева Фридман, сценичен вариант и постановка Пламен Марков, Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора

3. Яна Титова за ролята на Ирина в „Три сестри” от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян, Младежки театър „Николай Бинев”


IV. СЦЕНОГРАФИЯ

1. Владимир Славов за „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

2. Мира Каланова за „Тайбеле и нейният демон” от Исаак Башевис Сингер и Ева Фридман, сценичен вариант и постановка Пламен Марков, Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора

3. Никола Тороманов за „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”


V. КОСТЮМОГРАФИЯ

1. Вечеслав Парапанов за „Двамата веронци” от Уилям Шекспир, постановка Борислав Чакринов, Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас

2. Диана Добрева и Николина Богданова за „Макбет” от Уилям Шекспир, режисьор Диана Добрева, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян

3. Елена Иванова за „Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, постановка Тиери Акур, Народен театър „Иван Вазов”


VI. ТЕАТРАЛНА  МУЗИКА

1. Асен Аврамов за „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

2. Иван Драголов за „Вампир” от Антон Страшимиров, режисьор Георги Михалков, съвместна продукция на Драматично-куклен „Иван Димов” – Хасково и Нов драматичен театър „Сълза и смях”

3. Петя Диманова за „Макбет” от Уилям Шекспир, режисьор Диана Добрева, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян


VII. ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

1. Атанас Атанасов за ролята на Eнрик Фонт в „Шведска защита” от Жорди Галсеран, режисьор Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

2. Деян Донков за ролята на Иванов в „Иванов” от от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”

3. Йосиф Шамли за ролята на Порфирий Петрович  в „Престъпление и наказание” по мотиви от едноименния роман на Ф. М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов”


VIII. ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

1. Жорета Николова за ролята на Валентина във „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”

2. Мариана Жикич за ролята на Дора в „Сексуалните неврози на нашите родители” от Лукас Берфус, режисьор Николай Поляков, Общински театър „Възраждане”

3. Мария Каварджикова за ролята на Малама във „Вампир” от Антон Страшимиров, режисьор Георги Михалков, съвместна продукция на Драматично-куклен „Иван Димов” – Хасково и Нов драматичен театър „Сълза и смях”


IX. РЕЖИСУРА

1. Галин Стоев за „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, Театър 199 „Валентин Стойчев”

2. Лилия Абаджиева за „В очакване на Годо” от Самюел Бекет, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”

3. Явор Гърдев за „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, Малък градски театър „Зад канала”


X. ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

1. „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”

2. „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”

3. „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”


XI. СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ

1. „Къщата на Съдията” от Димитър Динев, Бургтеатър –  Виена, Австрия, режисьор Никлаус Хелблинг

2. „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова,  Театър 199  “Валентин Стойчев”, режисьор Галин Стоев

3. „Стриндберг в Дамаск” от Георги Тенев  и  Иван Добчев,  Театрална работилница „Сфумато”, режисьор Иван Добчев


 

            Честито и на добър час на всички номинирани!

 

         Уважаеми журналисти, има нещо, което изтъкваме на всяка среща с вас – представителите на медиите, не защото имаме такова задължение, а защото е от особена важност за начинанията в областта на културата. Това са нашите  спомоществователи – искрени почитатели на театъра и радетели за развитието на българското театрално изкуство. Изказваме благодарност на Овергаз, в лицето на г-н Сашо Дончев – генерален спонсор на наградите, и на Инвестбанк, в лицето на г-жа Петя Славова – дългогодишен основен спонсор. Имам изключителното удоволствие да ви представя нашия нов основен спонсор – GLOBUL, когото приветстваме и му благодарим в лицето на г-н Танасис Кацирубас. Имаме уверението, че за трета поредна година спомоществовател на наградите “Аскеер” ще е и Столична община, за което сърдечно им благодарим в лицето на кмета г-н Бойко Борисов. От името на съсловието специално приветстваме нашия нов партньор – Национален фонд „Култура”.

Изразявам сърдечната  благодарност на академия “Аскеер” за осемнайсетгодишното коректно партньорство на Българската национална телевизия.    

И тази година връчването на наградите “Аскеер” е под почетния патронаж на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на министъра на отбраната  г-н Веселин Близнаков.

Церемонията по награждаването ще се излъчи директно от Българската национална телевизия на 23 май от 20.40 часа.

Постановката на Галаспектакъла АСКЕЕР 2008 е поверена на младата и даровита актриса и режисьор Диана Добрева, лауреат на „Аскеер 2007” за авторския си спектакъл „Медея”.

 

 

                                         Милен Миланов

                                         Актьор      

                                         Председател на Академия „Аскеер”
Представяме ви
Програма
ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
28 Септември (Четвъртък)
28 Септември (Четвъртък)
29 Септември (Петък)
29 Септември (Петък)
30 Септември (Събота)
02 Октомври (Понеделник)
03 Октомври (Вторник)
04 Октомври (Сряда)
05 Октомври (Четвъртък)


Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори