Да си спомним за актьорът Любомир Димитров в рубриката "70 години в 70 лица"

28 Януари 2021 г.

Любомир Димитров
4 август 1930 – 5 февруари 2001
 
Наричат го последният романтик на българската сцена. Когато си спомняме за него, говорим за неотразима харизма, горда, монументална осанка на герой, благородство и красота.
Роден в София, завършва френски колеж, учи в Държавното висше театрално училище (днес НАТФИЗ). Негов преподавател по актьорско майсторство е Николай Осипович Масалитинов.
Актьорската професия е негова същност, „призвание, сраснало се със самото му човешко същество”. Впечатлява още с дипломния си спектакъл в „На дъното“. Актьорският му път започва в Пловдив (1954-1957), но името му ще остане завинаги свързано с Военния театър, със сто и осемдесет образа на негова сцена – от най-ранните „Гибелта на ескадрата” и „Хотел „Астория”, „Железният светилник” на Н. Люцканов и „Чудак” и „Океан” на Леон Даниел, през „104 страници за любовта”, „Зидари”, „От ума си тегли”, „Поетът и планината”, „Да се провреш под дъгата”, за да стигне до върховите си постижения през 70-те години на миналия век – Живко от „Майстори”, Арбенин от „Маскарад, Президентът от „Коварство и любов”, Атос от „Честна мускетарска”, Басов от „Дачници” и се стигне до най-високото признание за ролята на Бай Ганьо в „Щастливецът иде”.
Той самият признава, че обича всичките си роли, но предпочита осбено три: Арбенин в „Маскарад“ от Лермонтов, Президента в „Коварство и любов“ от Шилер и Бай Ганьо в „Щастливецът иде“ от Руси Божанов. Няма как да не се съгласим с този избор, в който актьорът показва богата ерудиция и фина интелигентност, широки амплитуди в оценките, аристократична осанка, рефлективност, но и способност за категорична присъда. Към ореола му на „последния романтик” критиката отбелязва и „комедийния му талант, изненадващо пищен и неподправен”. Като артист, който винаги е търсел разбиране, дори за най-страшните герои, които претворява, той проявява жестока нетърпимост и в осъжда без право на милост и пощада наглостта, безочието, простащината и бруталността на Алековия герой, като по този начин защитава категоричната позиция на автора на пиесата и режисьора на спектакъла. За ролята на Бай Ганьо Любомир Димитров получава най-високите за времето си държавни и артистични отличия.
 



Представяме ви
Програма
ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЕДМИЦА
16 Април (Вторник)
17 Април (Сряда)
19.30 ч. "Глас"
17 Април (Сряда)
18 Април (Четвъртък)
18 Април (Четвъртък)
19 Април (Петък)
20 Април (Събота)
23 Април (Вторник)
19.00 ч. "Племе"


Уважаеми ЗРИТЕЛИ, всички представления на Голяма сцена на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" са с начален час 19.00ч. Представленията на камерна сцена "Миракъл" и сцена-клуб "МаксиМ" са от 19.30ч. Закъснелите зрители НЕ СЕ ДОПУСКАТ. При отмяна на представление, ще бъдете своевременно информирани на нашата web страница. Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" си запазва правото да прави промяна в програмата.
Партньори